Forsiden af bogen Et liv i skjul

Læs en god biografi

13.05.19
Jeg er lige blevet færdig med biografien "Et liv i skjul", og den gjorde stort indtryk. Det må være den bedste biografi, jeg har læst i år.

Bogens forfatter, Bart Van Es, finder ud af at hans bedsteforældre skjulte en jødisk pige under 2. verdenskrig. Efter krigen blev pigen en del af familien, men senere blev hendes eksistens fortiet i familien.
Van Es opsøger Lien, den nu 83-årige og stadig spillevende jødiske kvinde, og beslutter sig for at skrive hendes historie.

Lien bidrager med, hvad hun har tilbage af breve, fotos og minder. Der er dog huller i hendes erindring fra sit liv i skjul flere forskellige steder. Derfor opsøger Van Es museer, arkiver, gamle adresser, vidner m.m. for at stykke historien sammen.
En historie, både om en enkelt piges skæbne, men også mere bredt om bl.a. jødernes forhold op til, under og efter krigen.

Der er tankevækkende refleksioner over den grusomme behandling af jøderne - bl.a. drager han paralleller til racisme mod bestemte minoriteter i nutiden.
De mange private fotografier, og det at man følger én persons liv, gør historien meget nærværende. En bog jeg varmt kan anbefale. /Pia

Materialer
Bart van Es: Et liv i skjul
GennemseGennemse
  • Bog

Et liv i skjul

Af Bart van Es (2018)
Om den tyske besættelse af Holland, jødeforfølgelse og den jødiske pige Lien De Jong-Spiero der blev skjult og efterf...
Læs mere